Laat je onderdompelen in het betoverende landschap van het Reestdal

Betreed de 'Wildenberg in het Reestdal' wandelroute en laat je onderdompelen in een betoverend landschap doordrenkt van geschiedenis en natuurpracht. Deze fascinerende route neemt je mee op een ontdekkingsreis door een uniek stukje Nederland, waar de grens van Drenthe en Overijssel vervaagt en plaatsmaakt voor een schilderachtig spektakel van gevarieerde landschappen.

Bij het begin van je wandeling wordt je begroet door het prachtige en geaccidenteerde heideterrein, een herinnering aan de uitgestrekte velden aan de rand van het Reestdal. Deze gebieden trokken in de middeleeuwen de aandacht van Drentse boeren die het land wilden ontginnen. Vandaag de dag wordt dit natuurgebied beheerd door Het Drentse Landschap, geholpen door een flinke kudde Schoonebeker heideschapen. De solitaire eikenbomen die trots op de hei staan, zijn stille getuigen van de historie, vrij om in de open ruimte te gedijen.

Terwijl je verder wandelt, brengt het pad je naar de Spookmeer, een intrigerende veenplas met een mysterieuze reputatie. Volgens oude verhalen zou je 's nachts een spookachtige gestalte uit het water kunnen zien oprijzen, een waarschuwend beeld dat je met zijn knekelhand naar de diepten van het meer probeert te lokken. De plas zelf is naar verluidt ontstaan door het water dat in een diep uitgestoven laagte bleef staan, en het veen dat zich in het ondiepe water ontwikkelde, diende als turfwinning voor minder bijgelovige zielen.

Bewegend door het landschap, word je omringd door spontaan ontstaan bos op voormalige heidevelden. Het opschot van dennen, berken en eiken schildert een idyllisch beeld van natuurlijke groei, en je zult opmerken dat de bomen ook aan de onderkant breed vertakt zijn, zoals de bomen die je eerder op de hei zag.

De route leidt je langs oude akkers, waar Het Drentse Landschap heeft gewerkt aan het herstellen van het oude cultuurlandschap langs de Reest. Graanakkertjes zijn aangelegd om de charme van het verleden te doen herleven, en de oogst wordt gebruikt als veevoer op het eigen boerenbedrijf. Aan de andere kant van het pad zie je poeltjes die speciaal zijn gegraven om de leefomstandigheden voor de zeldzame boomkikker zo optimaal mogelijk te maken. Dit is de enige overgebleven populatie van deze bijzondere kikkersoort in Drenthe, en hun geluiden vullen de warme zomeravonden.

Rabbinge onthult het oude Drentse boerenbedrijf in volle glorie. Hier zie je hoe eeuwenlang op de Reesterven is geleefd, gewoond en gewerkt. De schapen hadden er genoeg heide, en het hooi van de Reestlanden voedde de flinke rundveestapel. Het Drentse Landschap houdt het ouderwetse Drentse boerenbedrijf levendig met behulp van Limousinrunderen, waarbij de mest in de potstal wordt verzameld om op de akkers te worden ondergeploegd.

De Reest verschijnt weer in je zicht, niet meer dan zo'n vijf meter breed. Neem een moment om het kabbelende water te aanschouwen terwijl je je omringd voelt door een landschap waar de tijd geen vat op lijkt te hebben gehad. Hier wordt het verleden gekoesterd, en Het Drentse Landschap en Het Landschap Overijssel hebben samen de kans gegrepen om een groot deel van het Reestdal te verwerven. Met hun inspanningen proberen ze de oude schraallanden te herstellen en te behouden.

Wandelend langs ondiepe greppels die het oppervlaktewater naar de beek afvoeren, krijg je een glimp van het systeem dat boeren eeuwen geleden ontwikkelden voor een optimale hooiopbrengst. Dit hooi vormde de basis van de voorspoed van de Reesterven, waardoor drie keer per jaar kon worden geoogst.

Historische paden leiden je naar Oud-Avereest, waar vroeger op zondagen de kerk 'over de Reest' werd bezocht. De eeuwenlange verbondenheid tussen bewoners en streek wordt weerspiegeld in de grafzerken op het kerkhof. Tegenover de kerk wacht het Informatiecentrum De Wheem, voorheen een boerderij annex herberg, om te ontdekken.

Je bereikt Hoeve De Wildenberg, waar Het Drentse Landschap de oude boerderij heeft gerestaureerd en de sfeer van een eeuw geleden tot leven heeft gebracht. Hier kun je de magie van de Reestlanden opnieuw beleven en genieten van de vakantiewoningen die worden verhuurd in de oude kapschuur naast De Wildenberg.

De Wildenberg presenteert een unieke overgang van beekdal naar heide. Je kunt hier vanaf de heide direct het beekdal inlopen, een zeldzaamheid in Nederland. Met droge heidevegetaties tot kletsnatte dotterhooilanden, vind je hier een diverse levensgemeenschap op slechts enkele tientallen hectares.

In het hart van deze wandelroute 'Wildenberg in het Reestdal' onthult zich een verhaal van landschap en cultuur, een rijkdom aan natuur en geschiedenis die onlosmakelijk verbonden zijn. Stap in deze betoverende reis en laat je verrassen door de veelzijdigheid van de Reest en het Reestdal, een juweel dat bewaard is gebleven temidden van veranderende tijden.

Bekijk de wandelroute | Print / PDF