Verken de 'Het Drentse Landschap' Wandelroute

De 'Het Drentse Landschap' wandelroute neemt je mee op een historische reis door een betoverend landschap vol verhalen. Beginnend bij de Havixhorst, waar Reijnolt van den Clooster in 1371 een aanzienlijk erf bezat, kun je je voorstellen hoe in de middeleeuwen rivierduintjes in het Reestdal vanuit Drenthe werden gekoloniseerd.

In 1658 ging het landgoed over naar het geslacht De Vos van Steenwijk, die een modieus landhuis in de Lodewijk XV-stijl bouwde, waar de familie tot 1956 woonde. Nu is de Havixhorst eigendom van Het Drentse Landschap en herbergt het een gerenommeerd hotel-restaurant.

De tuinen zijn de thuisbasis van een permanente expositie met figuratieve beelden van toonaangevende Nederlandse beeldhouwers uit de 20e eeuw, waaronder Hildo Krop, Mari Andriessen, Charlotte van Pallandt, Pieter d'Hont en Eddy Roos. De beeldentuin is dagelijks vrij te bezoeken.

Bij de Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij naast De Havixhorst worden al enkele jaren meer dan 2000 jonge ooievaars geboren, wat je kunt ontdekken tijdens een bezoek van april tot september op woensdag- en zaterdagmiddagen.

Leer over de geschiedenis van houtteelt op het landgoed, waar in de 18e eeuw hout een belangrijke inkomstenbron werd en een brede laan werd aangelegd om hout naar Meppel te vervoeren. Tegenwoordig wordt de structuur van het landgoed nog steeds beïnvloed door deze historische houtteelt.

Het Huis Voorwijk, net als De Havixhorst en Dickninge, is onlosmakelijk verbonden met de familienaam De Vos van Steenwijk. Dit huis, gebouwd in 1791, behoort tot het dorp De Wijk en heeft zijn karakter behouden.

Klooster Dickninge begon als een Benedictijner klooster in 1325 en werd in 1602 eigendom van de Landschap Drenthe. De huidige structuur van het landgoed wordt nog steeds beïnvloed door de houtteelt uit het verleden.

Bijzonder is de Reest, die in de 14e eeuw als een singelgracht rond het klooster werd geleid en vaak de Lekke wordt genoemd. Hier stond een aalstal waar paling werd gevangen.

Deze wandelroute biedt niet alleen de mogelijkheid om te genieten van het prachtige landschap, maar ook om te leren over de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van dit betoverende gebied.

Bekijk de wandelroute